Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Standartları
Kişisel koruyucu ekipman standartları günümüz iş hayatı için oldukça önemlidir. Özellikle bir işte çalışanların güvenlik önlemlerinin alınması konusunda kişisel koruyucu donanım standartları her zaman devreye girmektedir. Kişisel koruyucu donanım standartları, işyerinde oluşabilecek risklerin önlenmesinde veya yeterince azaltılmasında önemli bir yere sahiptir. Bunlar; baş koruyucu donanım, ayak koruyucu donanım, el ve kol koruyucu donanım, göz ve yüz koruyucu donanım, vücut koruyucu giysi, yüksekliğe karşı koruyucu donanım, işitme koruyucu donanım ve solunum sistemi koruyucuları.
Tüm bu standartlar kendi açısından farklı özelliklere sahiptir. Kişisel koruyucu donanımlar ise TS EN standartlarına uygun olarak üretilmektedir. Üzerinde CE işareti bulunmalıdır. Kişisel koruyucu donanım seçiminde dikkat edilmesi gereken standartlar detayları ile birlikte aşağıdaki başlıklarda yer almaktadır. Ancak öncelikle kişisel koruyucu ekipman nedir yani KKD ne anlama gelmektedir sorusuna cevap aranmalıdır. Çünkü kişisel koruyucu donanımın ne olduğu bilinmeli ve buna göre standart seçimler yapılmalıdır.
Kişisel Koruyucu Donanım Nedir?
Kişisel koruyucu ekipman nedir ? Veya kısaltılmış biçimde kkd nedir ? Kişisel koruyucu ekipman; Çalışanların çalışmaları sırasında karşılaşabilecekleri risklere karşı kendilerini korumak ve emniyete almak amacıyla kullandıkları veya taşıdıkları iş güvenliği ekipmanları olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca kişisel koruyucu donanımlar nelerdir sorusuna verilecek daha detaylı cevap şu şekildedir: İş kazalarında çalışanların zararlarını ortadan kaldırır veya bu zararları büyük ölçüde azaltır. Kısaca riskleri önleyen ve kazaları en aza indirmek için çalışan malzemelerdir.
Aynı zamanda tehlike önleme adımlarında risk kontrol prosedürlerine göre kişisel koruyucu donanımların kullanılması son sırada yer almaktadır. Ancak bu, kkd kullanımının önemsiz olduğu anlamına gelmez. İş güvenliği ekipmanları bir kaza olduğunda hayat kurtaran malzemeler haline gelir. Bu nedenle seçimlerde iş ve riskler çok iyi kontrol edilmelidir. Peki kişisel koruyucu donanımlar hangi durumlarda kullanılır ? En önemli kullanım durumu ise vücudun zarar görme riski taşıyan organlarının mutlak olarak korunmasıdır. Bunlara ek olarak, kkd’nin birçok özelliği vardır.
Kişisel Koruyucu Donanım Özellikleri
Kişisel koruyucu ekipman; kişilerin kendilerini bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik riskinden korumak amacıyla giymeleri, taşımaları veya takmaları için üretilmiş cihaz, alet veya malzeme anlamına gelir. Dolayısıyla KKD kullanımı oldukça önemli bir konudur. Bunların yanı sıra kişisel koruyucu donanım özellikleri de bulunmaktadır. Bu özelliklerin türleri kısaca özetlenebilir. Yani kişisel koruyucu donanım özellikleri şu şekilde olmalıdır;
- CE işareti taşımalıdır
- Türkçe kullanım kılavuzu olmalı,
- KKD yönetmeliğinde tanımlanan temel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini karşılamalıdır.
Ayrıca standartlara uygun olarak üretilen KKD’lerin temel gereklilikleri karşılaması gerekmektedir. Bu nedenle kişisel koruyucu ekipman ya da kişisel koruyucu ekipman olarak da bilinen KKD standartları, sunduğu özelliklerle bilinmeli ve iş olanaklarına uygun olarak en çok standartlar kişinin hayatında yer almalıdır. EN standartları nedir sorusunun cevabı oldukça basittir. EN standartları, Europeane Norm olarak kısaltılan Avrupa standartları anlamına gelir. EN, Avrupa Birliği’ndeki standartlar arasında uyum sağlamak için oluşturulmuştur.
Baş Koruyucu Ekipman Standartları
Baş koruyucu ekipman standartlarına kask standartları da denir . Bu standartlar ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Ayrıca standartların ne tür olduğu da adım adım belirtilebilir. Yani kask standartları şu şekildedir;
TS EN 812: Darbelere karşı kullanılan başlıklara verilen isimdir.
TS EN 397+A1: Endüstriyel baret olarak bilinir.
TS EN 50365: Alçak gerilim tesislerinde kullanılmak üzere elektrik yatırımlı başlıklardır.
TS EN 12492: Dağcıların kullanması için üretilmiş koruyucu başlıklardır.
Bunların yanı sıra elektrik işlerinde kullanılan kişisel koruyucu donanımlar; elektrikçi yalıtımlı eldivenler, yalıtımlı yalıtımlı elektrikçi ayakkabıları ve elektrikçi yalıtımlı yalıtımlı baretler vb.
Ayak Koruyucu Ekipman Standartları
TS EN ISO 20345: İş güvenliği ayakkabılarıdır. Kaza anında meydana gelen yaralanmalara karşı koruyucu özelliği olan, parmak koruyuculu, en az 200 Joule enerji seviyesinde test edilmiş, darbelere karşı üretilmiş ayakkabılardır.
TS EN ISO 20346: Koruyucu ayakkabılardır.
TS EN ISO 20347: İş ayakkabısıdır.
TS EN 50321: Alçak gerilim tesislerinde kullanılmak üzere tasarlanmış elektrik yalıtımlı pabuçlardır.
El Kol Koruyucu Ekipman Standartları
TS EN 420+A1: Koruyucu eldivenler, genel özellikler ve deney metotları.
TS EN 388: Mekanik risklerden korunmak için üretilen eldivenler.
TS EN 407: Termal risklere karşı üretilmiş koruyucu eldivenlerdir.
TS EN ISO 374-1: Kimyasal riskler için şartlar ve performans gereklilikleri anlamına gelir.
TS EN ISO 374-5: Mikroorganizma riskleri ve performans gereklilikleri
TS EN 421: Koruyucu eldivenlerdir.
EN 14328: Elektrikli bıçaklardan kaynaklanan kesiklere karşı koruma sağlayan eldivenler ve kolluklar.
Göz ve Yüz Koruyucu Ekipman Standartları
TS 5560 EN 166: Kişisel göz koruması için tasarlanmıştır.
TS EN 167: Kişisel göz koruması ve optik test yöntemleri
TS 5558 EN 168: Optik ile ilgili olmayan deney metotları.
TS EN 169: Kişisel göz koruması, kaynak ve ilgili teknikler için filtreler
TS EN 170: Ultraviyole filtreler, geçirgenlik özellikleri ve tavsiye edilen kullanımları
TS 8435 EN 171: Kişisel göz koruması, kızılötesi filtreler
TS 6860 EN 175: Kaynak ve benzeri işlemler sırasında göz ve yüzü korumak için üretilmiştir.
TS EN 1731: Kişisel göz koruması
Vücut Koruyucu Giysi Standartları
EN 340: Koruyucu giysi ile ilgili genel performans özellikleri olan ergonomi, boyut, aşınma, uyumluluk ve zararsızlık ile üretici tarafından koruyucu giysi ile sağlanması gereken bilgileri kapsar.
EN 343: Bu standart, zeminden kaynaklanan yağış, sis ve neme karşı koruma sağlayan giyecek malzemelerini ve birleşim yerlerine uygulanmasına yönelik deney yöntemlerini kapsar.
EN 20471: Kullanıcının varlığını görsel olarak belirtme özelliğine sahip, gün ışığında araç farlarının aydınlatılması ve tehlikeli durumlarda kullanıcının fark edilmesini sağlamak için üretilen koruyucu giyeceklerin özelliklerini kapsayan bir standarttır. karanlıkta.
EN 1149-5: Koruyucu giysiler için üretilmiş, antistatik özelliklere sahip bir Avrupa standardıdır.
EN ISO 11611: Kaynak işleri başta olmak üzere ilgili proseslerde kullanılmak üzere üretilen kaynakçı kıyafeti standardı türüdür .
Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucu Donanım Standartları
Yüksekte çalışmalarda kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımların da belli standartları vardır. Bu standartlar aşağıdaki gibidir:
TS EN 354: Belli bir yükseklikten düşmeye karşı bağlama aparatıdır.
TS EN 355: Yüksekten düşmeye karşı kişisel koruyucu donanımdır.
TS EN 360: Geri sarmalı tip düşüş durdurucudur.
TS EN 361: Tüm vücut kemer sistemleri.
TS EN 813: Yüksekten düşmeyi önlemek için üretilmiş koruyucu donanımdır.
İşitme Koruyucu Ekipman Standartları
TS EN 352-1: Genel kurallar, kulak tıkaçları
TS EN 352-2: Güvenlik özellikleri ve testleri, kulak tıkaçlarını kapsar.
TS EN 352-3: Endüstriyel bir güvenlik baretine takılan koruyucu kulak tıkaçları.
Solunum Sistemi Koruyucu Standartları
TS EN 136: Tam yüz maskeleri, özellikleri ve testleri
TS EN 140: Yarım maskeler ve çeyrek maskeler
TS EN 143: Toz filtreleri, özellikleri ve testleri
TS EN 149: Partikül filtreli yarım maskeler, özellikler, testler ve işaretlemeler
Bu standartların tamamına kişisel güvenlik malzemeleri de denilebilir . Ve sonuç olarak güvenli çalışma hayatı için kişisel koruyucu ekipmanlara saygı gösterilmelidir.