İş Sağlığı Ve Güvenliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği, tüm dünyada ve Türkiye’de büyük önem taşımaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinin amaçları arasında çalışanları korumak, üretim güvenliğini ve işletme güvenliğini sağlamak bulunmaktadır. Tedbirli ve düzenli bir iş hayatının sürdürülebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği son derece büyük öneme sahiptir. İş sağlığı ve güvenliği, kısaca “İSG” olarak da bilinmektedir. İş sağlığı ve güvenliği, tüm meslek gruplarını kapsamaktadır. İş güvenliği, bilinçli çalışanlar ve kaliteli ekipmanlar ile sağlanabilmektedir. İş güvenliği ekipmanlarının kaliteli ve sağlam olması gerekmektedir. İş güvenliği çalışanların yalnızca bedensel sağlıklarını değil ruhsal sağlıklarını da kapsamaktadır. 

İş Güvenliği Nedir?

İş güvenliği kavramı iş hayatında yoğun olarak kullanılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği kısaca “İSG” kısaltması ile bilinmektedir. “İş sağlığı ve güvenliği nedir?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. İşyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli sebeplerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacı ile gerçekleştirilen bilimsel ve sistemli çalışmalara “iş güvenliği ve sağlığı” adı verilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği olgusu, Avrupa birliği içerisinde de 1980’li yıllardan itibaren ele alınmaya başlanmıştır. 1989 yılında çıkarılan 89/391/EEC sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Direktifi, iş sağlığı ve güvenliği alanında çerçeve direktif olarak kabul edilmiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu çerçeve direktife dayanarak çok sayıda farklı bireysel direktif çıkarılmıştır. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği ise 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Avrupa Birliği uyum süresince var olmaya başlamıştır. Tüm dünyada ve Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği son derece önem taşımaktadır. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Amaçları Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği amaçları arasında en başta çalışanların güvenliğini sağlamak gelmektedir. İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının ana amacını çalışanların güvenliğinin sağlanması oluşturmaktadır. Çalışanları herhangi olası iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı koruyarak beden ve ruh bütünlüklerini sağlamak temel hedeftir. İş sağlığı ve güvenliği amaçlarından biri de üretim güvenliğini sağlamaktır. Bir işyerinde üretim güvenliğinin sağlanması beraberinde verimin de artması sonucunu getirmektedir. Bu nedenle ekonomik açıdan iş güvenliği son derece önem taşımaktadır. İş sağlığı ve güvenliği amaçlarından olan işletme güvenliğini sağlamak da son derece önemlidir. İşyerinde alınacak tedbirler ile iş kazalarından ya da güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamından kaynaklanan makine arızaları ve devre dışı kalmaları, patlamaları ile yangın gibi işletmeyi tehlikeye düşürebilecek durumlar ortadan kaldırıldığında işletme güvenliği sağlanmış olmaktadır. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında iş sağlığı ve güvenliği uzmanının görevleri merak konusudur. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, işyeri dahilinde kimyasal, fiziksel ve biyolojik faktörlerin sebep olduğu hastalık ve yaralanmaları ortadan kaldırmak veya önlemek amacı ile prosedürler geliştiren kişilere denilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanının bazı görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanının görev ve sorumlulukları arasında işçi sağlığı ve güvenliğine tehdit oluşturan faaliyetleri askıya almak, kazaların sebeplerini tespit etmek ve gelecekte bu tür olayların nasıl engellenebileceğini belirlemek üzere araştırma yapmak bulunmaktadır. Güvenlik standartlarına ve yasal düzenlemelere uygunluğu sağlamak için işyeri ortamlarını, ekipmanlarını ve uygulamalarını incelemek de bu sorumluluklar arasında yer almaktadır. Analiz için toz, gaz ve diğer potansiyel tüm toksik madde örneklerini almak ve çalışanın rahatlığını, sağlığını, performansını etkileyebilen egzoz ekipmanı, havalandırma, aydınlatma gibi koşulların yetkinliğini araştırmak da iş güvenliği uzmanının görevleri arasındadır. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında iş sağlığı ve güvenliği belgesinin ne olduğu merak edilen konular arasında bulunmaktadır. İSG belgesi de denilen iş sağlığı ve güvenliği belgesi, yapılan işin ve işi yapan organizasyonun yasa ve yönetmelikler ile uyumlu olduğunun göstergesi olan bir sertifikadır. İş sağlığı ve güvenliği sertifikasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanmış bir kurumdan alınması gerekmektedir. Her organizasyonun iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde gerekli tedbirleri alması bir yasal zorunluluktur. Tedbirleri yerine getirmeyen organizasyonlara ise cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Alınması gerekli olan tedbirler, 6331 sayılı İş Güvenliği Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununa göre uygulanmaktadır. 

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği son derece önem taşımaktadır. İş güvenliği ve sağlığı amaçlarından anlaşılacağı üzere, iş sağlığı ve güvenliği, çok yönlü bir çalışmayı gerektirmektedir. Çalışmalar sırasında fizik, tıp, matematik, istatistik, kimya, psikoloji, sosyoloji, iktisat ve ergonomi gibi farklı bilim dallarından faydalanılmaktadır. İş güvenliğinin çalışma alanı ise bütün iş kollarını kapsamaktadır. Bu nedenle her iş kolunda farklılıklar göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliği ile meslek hastalıkları azaltılmaktadır. İş kollarında çalışan kişilerin tehlike durumlarında uğradıkları zararlar en aza indirilmektedir. Riskli durumlar en aza indirildiği için çalışanların yaralanma ve ölüm oranları düşürülmektedir. Bu sayede hem işyerlerinin hem de üretimin verimliliği yükseltilmektedir. Kendilerini daha rahat ve güvende hisseden çalışanlar ise maksimum verimlilik göstermektedir. Meydana gelen iş kazalarının sonucunda gerçekleşen elektrik çarpması, zehirlenme, cilt hastalıkları, kesikler, yaralanmalar, organ kayıpları, kırıklar, ölümler ve toplu ölümler azaltılmaktadır. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Neden Önemlidir?

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi oldukça önemlidir. Bir işyerinde çalışanların sağlık durumu işyeri verimliliğini ve ülke ekonomisin de etkilemektedir. İşyerinde çalışanların can ve mal güvenliklerinin sağlanması işverenlerin sorumluluğudur. İşverenler, çalışanlarına işe başlamadan önce iş güvenliği eğitimini sağlamak ile yükümlüdür. Çalışanların ruhsal ve bedensel bütünlüğüne zarar verebilecek riskleri ortadan kaldırmak, iş güvenliğinin temel amacıdır. Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamında çalışmak her çalışanın hakkıdır. İş güvenliği ve sağlığının sağlanabilmesi için bilinçli çalışanlar ve kaliteli iş güvenliği ekipmanları gerekmektedir. İş güvenliği, tüm meslek gruplarını kapsamaktadır. İş güvenliğinin sağlanabilmesi için bir işyerindeki tüm çalışanların ve işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymaları ile gerçekleştirilmektedir. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Malzemeleri Nelerdir?

İşyerlerinde çalışanların güvenliği son derece önemli olmakta ve çalışanların sağlıkları ülke ekonomisini etkileyen faktörler arasında bulunmaktadır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulması gerekmektedir. İş güvenliği bilinçli çalışanlar ve kaliteli donanımlar ile sağlanabilmektedir. Bu konuda ise iş sağlığı ve güvenliği malzemelerinin önemi ortaya çıkmaktadır. İşyerinde gerçekleşen kazalar sonucunda yaralanmaların ve ölümlerin engellenmesi için kullanılması gereken koruyucu malzemelere “iş güvenliği malzemeleri” adı verilmektedir. İş ortamında çalışanların can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için işe uygun olan malzemelerin kullanılması son derece gereklidir. Bunun yanı sıra çalışanların malzemelerinin kullanımı, bakımı ve tamiri de önemlidir. Ekipmanların doğru şekilde korunmasına dikkat edilmelidir. İş güvenliği malzemelerinin kaliteli olması gerekmektedir. İş güvenliği malzemeleri şu şekilde belirtilebilir:

  • Baş Koruma Ekipmanları
  • Vücut Koruma Ekipmanları
  • Göz Koruma Ekipmanları
  • Yüz/Solunum Koruma Ekipmanları
  • Kulak/İşitme Koruma Ekipmanları
  • El Koruma Ekipmanları
  • Ayak Koruma Ekipmanları
  • Elektrik Ekipmanları
  • Kaldırma Ekipmanları
  • Trafik Ekipmanları
  • Merdivenler
  • Düşmeden Koruma Ekipmanları
  • Çevre Güvenliği ve İkaz Levhaları
  • İlk Yardım ve Kurtarma Ekipmanları

Shopping Cart0

Sepet